КАКВО Е ВИДЕОРЕГИСТРАТОР и КАКВО ПРАВИ?

видеорегистратор
видеорегистратор

Просто казано, видеорегистратор е малко, видеозаписващо устройство, което се закрепва на предното стъкло на автомобила Ви и прави видеозаписи на Вашите пътувания.
Камерите за кола са доста популярни в Русия. Понякога са наричани DVR (Digital Video Recorder), “черна кутия за кола” или „In-car”-система.

Щом получите и разопаковате своят видеорегистратор, в повечето случаи сте направили всичко необходимо. При някой модели има още няколко неща който трябва да свършите: 

  • Поставете картата с памет; 
  • Закрепете рамото на предното стъкло на автомобила; 
  • Включете захранващия кабел в източник на захранване (обикновено запалката); 

Готово! Камерата Ви е монтирана, готова да записва автоматично, щом стартирате двигателя. Управлявайте превозното си средство както обикновено го правите и просто се наслаждавайте на спокойствието да сте „предпазени от dash-камера”. 

Какво представлява видеорегистратор?

Просто казано, видеорегистратор е малко, видеозаписващо устройство, което се закрепва на предното стъкло на автомобила Ви и прави видеозаписи на Вашите пътувания. Камерите за кола са доста популярни в Русия. Понякога са наричани DVR (Digital Video Recorder), "черна кутия за кола" или „In-car"-система.

Как се използват?

Щом получите и разопаковате своя видеорегистратор, в повечето случаи сте направили всичко необходимо. Има още няколко неща: Поставете картата с памет; Закрепете рамото на предното стъкло на автомобила; Включете захранващия кабел в източник на захранване (обикновено запалката); Готово! Камерата Ви е монтирана, готова да записва автоматично, щом стартирате двигателя. Управлявайте превозното си средство както обикновено го правите и просто се наслаждавайте на спокойствието да сте „предпазени от dash-камера".

видеорегистратор

Dash-камерата, или dashboard-камерата, получава името си от начина си за закрепване при създаването им, а именно на таблото на колата (от англ. Dashboard—табло на кола). 

Сега, повечето камери се закрепват здраво за предното стъкло на автомобила, но наименованието “dashcam” продължава да се използва. 

Dash-камерите имат много приложения, но най-важното им качество е, че могат да бъдат ваш свидетел в случай на инцидент на пътя. За съжаление има много нечестни хора и камерата Ви може да докаже тяхната вина, показвайки какво се е случило преди, по време и след инцидента. Няма да има повече „тяхната дума срещу Вашата”— винаги ще имате обективната истина.

Защо ги наричат dash-камери?

Dash-камерата, или dashboard-камерата, получава името си от начина си за закрепване при създаването им, а именно на таблото на колата (от англ. Dashboard—табло на кола). Сега, повечето камери се закрепват здраво за предното стъкло на автомобила, но наименованието "dashcam" продължава да се използва.

За какво се използват?

Dash-камерите имат много приложения, но най-важното им качество е, че могат да бъдат ваш свидетел в случай на инцидент на пътя. За съжаление има много нечестни хора и камерата Ви може да докаже тяхната вина, показвайки какво се е случило преди, по време и след инцидента. Няма да има повече „тяхната дума срещу Вашата"— винаги ще имате обективната истина.

Нещо друго?

Да! Много от камерите за кола предлагат и GPS връзка. Така можете освен видео, да запишете и скорост и локация. Тази опция също е много полезна, защото може да ви оневини, когато Ви обвинят в превишена скорост. Можете също и да се свържете към своя компютър.

Кой използва видеорегистратор?

Почти всички полицейски коли, пожарни,линейки,градски транспорт и др. използват dash-камери. Но все повече обикновени шофьори искат да се чувстват защитени в случай на инцидент. Това са шофьорите като Вас, Вашите родители, приятели и др. Притежателите на яхти и международните шофьори също се възползват от възможността да заснемат видео (и маршрут) на своето пътуване. Всеки шофьор трябва да използва камера за кола! Все повече шофьори го правят и ежедневно се присъединяват към семейството на „предпазените°. Не само линейките или полицията, ВИЕ също можете да си купите камера за кола още днес!

видеорегистратор

Как работят?

Как работят? Необяснимо е! Шеryваме се. Dash-камерите записват видео на сменяема карта с памет, поставена в тях. Докато колата Ви е в движение, камерата работи и Вие имате своя свидетел при инциденти. Камерите за кола автоматично започват запис, щом стартирате двигателя и се изключват при спиране на превозното средство. Някои камери за кола имат и специална функция, наречена „паркинг-режим". Те записват видео докато колата Ви е паркирана, като заснемат вандали или крадци.

От къде получават захранване

Всеки видеорегистратор идва в комбинация със зарядно устройство, включващо се в запалката на автомобила (12/24 V). Обикновено кабелът на това зарядно е достатъчно дълъг и може да поставите устройството някъде, където няма да пречи нито на Вас, нито на пътниците.

видеорегистратор Charger

Също така, има и така наречените Hardwire Kit, чрез който можете да захранвате вашия видеорегистратор директно от бушонната кутия. Така ще елеминирате стърчащите кабели от запалката на автомобила с постоянно скрит кабел.

cam17.jpg

Освен това, някой видеорегистратори имат и вградена в корпуса батерия, чрез която могат да записват в режим на паркиране.

При някой модели тази функция се активира от вградения G-сензор, чрез който устройството засича вибрация и започва авариен запис.

видеорегистратор battery

Прищявка или необходимост е видеорегистратора в колата?

видеорегистратор

Инцидентите на пътя никак не са малко и като се има предвид, че никой от нас не е застрахован от действията на шофьори, които не спазват правилата за движение, отнемат предимство и предприемат рискови изпреварвания наличието на видеорегистратор може да помогне за откриване на нарушители и причинители на тежки пътни инциденти.

Редица държави признават записите от видеорегистратори при наличие на ПТП или нарушения. Не само пътните органи на реда, но и застрахователите, които изплащат по-лесно обезщетенията, ако автомобилът е снабден с камера. Най-популярна в това отношение е Русия, откъдето може да откриете купища видеоклипове в интернет със случки от пътя.

видеорегистратор

Все пак камерата записва всичко случващо се – от необичайни ситуации до красиви гледки, така стават чудесен начин за заснемане на природата по време на пътуване. По този начин преди няколко години редица шофьори успяха да снимат падането на метеор в Челябинск – събитие, на което човек не може да реагира с обикновена камера или телефон.

Scroll to Top